50

Turista č. 10/2021

Ty správné turistické tipy (nejen) pro babí léto najdete v říjnovém vydání časopisu Turista, které je v prodeji od pátku 24. září.

Na 16 stranách tématu čísla odhalujeme tajemství památek Moravskoslezského kraje – společně navštívíme zámky Slezské Rudoltice, Bruntál, Hradec nad Moravicí, Raduň, Kravaře, Fryštát, Kunín a Nová Horka či hrady Sovinec, Slezskoostravský hrad v Ostravě, Hukvaldy a Starý Jičín. Určitě vás nadchne nejen architektura těchto skvostů a tajemná podzemí některých staveb, ale také záhady a pověsti spojené se všemi těmito objekty. Společně se však vypravíme i na stále více vyhledávanou Technotrasu, která spojuje technické památky, bývalé doly, textilky, mlýny, opevnění i další dříve většinou výrobní střediska. A vaší pozornosti jistě neujde ani nabídka zajímavých pěších a cyklistických výletů v celém regionu.

V časopisu Turista 10/2021 ovšem nechybí ani aktuální turistické informace z dalších krajů České republiky. S Janem Vítkem se vydáme za romantikou na prahu Vysočiny, k majestátnímu hradu Rychmburk, který letos vůbec poprvé otevřel své brány turistům. Ve východních Čechách zas slavili 100 let Jiráskovy horské cesty, cirka 160 km dlouhé hřebenovky Orlických hor, jež dnes vede z Broumova až do Litomyšle; poutavé čtení pro vás připravil znalec této cesty Petr Rýgr. Po hřebenové cestě půjdeme také v Rychlebských horách, s jejichž zajímavými místy a pozapomenutými příběhy nás seznámí Miroslav Kobza. Silná vrstva prachu dějin již pokryla také povědomí o kdysi slavném poutním místě na Bezdězu. V seriálu „Poutní místa“ tuto zajímavou kapitolu dějin z Máchova kraje připomíná Michal Bařinka. Oblíbený seriál o chatách KČT z pera Jana Havelky pokračuje příspěvkem o dnešní chatě a rozhledně na Svatoboru, nepřehlédnutelné dominantě nad pošumavským městem Sušice. Na 84 stranách časopisu Turista ovšem najdete ještě spoustu dalších námětů na (nejen podzimní) výlety za poznáním i odpočinkem. Odhalujte společně s námi krásy Česka!

Partnerem časopisu Turista 10/2021 se stala společnost Rock Point. Za správně zodpovězenou otázku z časopisu máte možnost získat jednu ze tří cen, které tato společnost věnovala do soutěže pro čtenáře.

Mohlo by se Vám líbit