60

Turista č. 5/2020

Od pátku 24. dubna se turisté mohou začíst do nového, květnového čísla časopisu Turista.

Tématem časopisu Turista 5/2020 je Hradecko, turistická oblast v Polabské nížině, která je díky svému rovinatému terénu přístupná doslova všem generacím. Prozkoumejte společně s námi Hradec Králové, známý také pod označením „salon republiky“. Odhalte krásu zdejších prvorepublikových staveb, tvorbu věhlasného Josefa Gočára, Jana Kotěry a mnoha dalších slavných architektů. Vaší pozornosti by však nemělo ujít ani okolí dnešního krajského města. Poznejte krajinu a pamětihodnosti od Třebechovic pod Orebem na východě až po Chlumec nad Cidlinou na západě.

Je čas na oběd, běžte už s tím do Prčic!“ vykřikla paní Běta – a tak vznikl pochod Praha–Prčice. Znáte také tuto slavnou historku? Stanislav Rataj, poslední žijící zakladatel pochodu, v časopisu Turista 5/2020 tento příběh označuje za zcela smyšlený a zároveň vzpomíná na to, jak pochod skutečně vznikl. Odhalování již zapomenutých příběhů je také téma článku Jana Vítka, který vás zve do lesů lišky Bystroušky – respektive Bystronožky, jak byla původně čtyřnohá nezbednice označována. Silného genia loci má i poutní místo Maková hora s kostelem sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské, jenž je právem označován za „barokní perlu středního Povltaví“. Seznamte se s Makovou horou a jejími velmi poutavými dějinami prostřednictvím seriálu „Poutní místa“. Napínavých příběhů a zajímavých tipů na výlety však na 80 stranách časopisu najdete ještě daleko více. Vydejte se poznávat krásy naší země společně s časopisem Turista!

Partnerem časopisu Turista 5/2020 se stala společnost Hervis. Za správně zodpovězené otázky z časopisu máte možnost získat jednu ze tří hodnotných cen, které společnost Hervis věnovala do soutěže pro čtenáře. Vybavte se na vaše výpravy do přírody!

Mohlo by se Vám líbit