80

Turista č. 5/2021

Májové číslo časopisu Turista se ke svým čtenářům dostává v pátek 30. dubna.

V tématu čísla vám představíme Jizerské hory jako místo, které nedostatkem vody rozhodně netrpí. Společně se vydáme k pramenům zdejších říček, necháme se strhnout krásou místních vodopádů a naší pozornosti neujdou ani působivé vodní nádrže. Poctivá turistika nás čeká při návštěvě jizerskohorských rašelinišť, zatímco zasloužený odpočinek nám nabídnou malebné lázně s léčivými prameny. A to stále není vše! Prožijte jizerské čeření!

Ovocné stromy v rozpuku a všemi barvami hrající květiny – takovou scenérii si jistě nenechá ujít žádný turista. Vydejte se společně s námi údolím řeky Kamenice ve stopách balady Milá sedmi loupežníků od Viktora Dyka. Navštivte malebné Chřiby a vyslechněte temné příběhy hradu Buchlova. Silný genius loci obestírá také zámek Červený hrádek u Jirkova – rodiště slavného barokního sochaře Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa, ale také místo přelomového setkání Konrada Henleina s Walterem Runcimanem v roce 1938. Ve 30. letech 20. století byla zbudována i chata KČST na Gírové, seznamte se také s jejími dramatickými dějinami. Zajímavé okolnosti provázely rovněž objev první kostky cukru na světě, přesvědčte se o tom v Dačicích. Mnoha zázraky je opředeno jihomoravské poutní místo Žarošice s mariánskou sochou, označovanou jako Stará Matka Boží, Panna Marie na vinici, Ochránkyně vinařů, anebo dokonce Divotvůrkyně Moravy. Na tajemství však nejsou skoupé ani krušnohorské obory Fláje a Jedlovec. Ani v květnovém čísle časopisu Turista navíc nechybí rozhovor – tentokrát s mladou cestovatelkou Viktorkou Hlaváčkovou, jejíž výpravy jsou plné dobrodružství. Na 84 stranách časopisu toho ovšem najdete ještě daleko více…

Partnerem časopisu Turista 5/2021 se stala společnost Warmpeace. Za správně zodpovězenou otázku z časopisu máte možnost získat jeden ze tří třísezónních spacáků Warmpeace Viking 900, které tato společnost věnovala do soutěže pro čtenáře.

Mohlo by se Vám líbit