60

Turista č. 5/2022

Nové číslo časopisu Turista najdete ve svých poštovních schránkách a v novinových stáncích od pondělí 9. května.

Tématem čísla časopisu Turista 5/2022 se staly krkonošské cesty s přívlastkem. Nazujte pevnou turistickou obuv a vydejte se s námi na Cestu bratří Čapků, Cestu horských nosičů, Bucharovu cestu, Cestu česko-polského přátelství, Harrachovu cestu, Buďárku a další krkonošské stezky s pozoruhodnou historií. Na 12 stranách tématu čísla prochodíme naše nejvyšší pohoří křížem krážem.

Památným turistickým stezkám zůstaneme věrni také v magazínové části časopisu. Právě letos v květnu totiž slaví výročí 100 let od svého vzniku východočeská Cesta Dr. Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského. V článku Michala Bařinky se nejprve přeneseme do května 1922 a zúčastníme se slavnostního otevření této stezky, poté společně absolvujeme celou dnešní prodlouženou trasu. Zcela odlišnou kapitolu z dějin české turistiky vám ve svém seriálu o chatách KČT představí Jan Havelka. Autor věnuje pozornost chatám původně německých turistických klubů, které čeští turisté spravovali po skončení 2. světové války; důraz je tentokrát kladen na spolek Beskidenverein. Pravidelní čtenáři se mohou těšit také na další oblíbené seriály, jako například Vrcholy Česka, Poutní místa nebo Památné stromy a aleje. S Václavem Průchou vystoupáte na horolezci vyhledávanou Kozelku nedaleko Manětína, zasvěcený výklad Michala Bařinky vás provede neobvyklým mariánským kostelem se studniční kaplí v Malých Svatoňovicích, zatímco s Jakubem Šepsem se vydáte stinnými alejemi Libereckého kraje. Turistika se ale neomezuje pouze na pěší přesuny. Krásy Pelhřimova, jeho okolí a vrchu Křemešník se proto vydáme poznávat na kole, ve středních Čechách zas vyzkoušíme Labsko-vltavskou vodní cestu. A to stále není vše! Více o obsahu 76 stran květnového vydání časopisu Turista se dozvíte z přiloženého souboru. Poznávejte Česko s námi!

Partnerem časopisu Turista 5/2022 se stala společnost Transalpinus. Za správně zodpovězenou otázku z časopisu máte možnost získat jednu z cen, které tato společnost věnovala do soutěže pro čtenáře.

Mohlo by se Vám líbit